FERSAN FORTE, 30 таблети

Бренд:

375 ден

Содржи железо, фолна киселина и витамин Ц. Додаток во исхраната за превенција на недостиг од железо и пополнување на резервите од железо.

Количина:

Опис

Што претставува лекот FERSAN FORTE и за што се употребува

Една таблета FERSAN FORTE содржи 30мг елементарно (карбонилно) железо, 180 мг аскорбинска иселина (витамин Ц), и 600μг на фолна киселина (витамин Б9), како активна супстанција.

Елементарното железо го компензира недостатокот на железо во организамот и го спречува настанувањето на анемијата. Многу добро се ресорбира и се поднесува и во многу високи концентрации ( не предизвикува дигестивни пречки).

Фолната киселина е неопходна за растот и правилниот развој на фетусот и превенцијата на мегалобластична анемија. Количината на фолна киселина 600μг која е содржана во ФЕРСАН ФОРТЕ таблетите е препорачана невна доза за бремени жени и доилки, со цел да се спречаат родилни аомалии кај децата.

Витаминот Ц е неопходен за апсорпција на железото и фолната киселина, и повеќекратно го подобрува искористувањето на елементарното железо во организмот.

ФЕРСАН ФОРТЕ таблетите се наменети за суплементација на зелезо, витамин Ц и фолна киселина кај специфични популации на пациенти како што се:

  • бремени жени
  • доилки
  • жени во репродуктивната возраст
  • жени кои планираат бременост
  • жени кои земаат антибеби таблети
  • тинејџери
  • вегетаријанци
  • лица на редукциски диетиреконвалесценти
  • доброволни даватели на крв
  • за превенција на болести на срцето и крвните садови

Како се употребува лекот ФЕРСАН ФОРТЕ

Придржувајте се кон препорачаното дозирање. Ако не сте сигурни како да го употребувате овој лек, побарајте совет од својот лекар или фармацевт.

Препорачаниот режим на дозирање на ФЕРСАН ФОРТЕ таблетите е една таблета на ден за време на оброкот, за да се избегнат пречките при варењето на храната. Таблетите ФЕРСАН ФОРТЕ треба да се земаат 1 до 2 месеци без консултација со лекар, после што се препорачува консултација со лекар.

Бременост и доење

Советувајте се со Вашиот лекар или фармацевт пред да земете било каков лек.

ФЕРСАН ФОРТЕ таблетите се наменети за бремени жени. За време  на доењето, фолната киселина се излачува во мајчиното млеко и ги надоместува дневните потреби на доенчето за овој витамин..

Чување на лекот ФЕРСАН ФОРТЕ

Лекот треба да се чува на места недостапни за деца! Да с чува на температура од 25ºС, на места заштитени од светлина.

Сеуште немате прегледено производи