Methyl Folate 1000 mcg / 90 таблети

Бренд:

1,690 ден

Претставува патентирана природна форма на фолна киселина која се употребува за основните функции како што е нормална клеточна функција и синтеза на неуротрансмитерите, ДНК и крвните клетки.

Количина:

Опис

Methyl Folate е биолошки активнa, природнa форма на фолат кој се користи за фундаментални функции на организмот како нормална клеточна делба и синтеза на невротрансмитери и ДНК. За разлика од редовната фолна киселина, Methyl Folate е докажано дека навлегува во крвно-мозочната бариера, каде што помага да се поддржи невролошкото здравје. Quatrefolic® е патентирана форма на Methyl Folate со докажана супериорна биорасположивост во споредба со фолната киселина од прехрнбените извори.

ШTO E METHYL FOLATE?
Претставува патентирана природна форма на фолна киселина која се употребува за основните функции како што е нормална клеточна функција и синтеза на неуротрансмитерите, ДНК и крвните клетки. Овој витамин припаѓа во т.н лабилни витамини, така што со термичка обработка или при подолго стоење се уништува и до 100% од овој витамин. Фолната киселина претставува синтетска форма и е потребна нејзина трансформација во организмот во активна форма – метил фолат (искористлива форма).
Methyl Folate е биолошки активнa, природнa форма на фолат кој се користи за фундаментални функции на организмот како нормална клеточна делба и синтеза на невротрансмитери и ДНК. За разлика од редовната фолна киселина, Methyl Folate е докажано дека навлегува во крвно-мозочната бариера, каде што помага да се поддржи невролошкото здравје. Quatrefolic® е патентирана форма на Methyl Folate со докажана супериорна биорасположивост во споредба со фолната киселина од прехрнбените извори.

Функции на Метил фолатот:

 •  биосинтеза на нуклеинските киселини (ДНК и РНК)
 •  реметилација на хомоцистеин
 •  важен во делбата на клетките
 • за создавање на здрави еритроцити и спречување на анемија
 • детоксикација на организмот
 •  помага за подобро апсорбирање на витамин Б12 неопходен за образување на плацентата и изградба на коскената срж на ембрионот
 • учествува во формирање на невралната туба и рбетниот столб на детето

Се препорачува за:

 • Бремените и жените кои што планираат да забременат
 • Сите кои имаат мутација на MTHFR генот (одговорен за трансформација на фолната киселина во активна форма)
 • Луѓе под стрес и депресија
 • Особи кои боледуваат од алцхајмерова болест
 • Заболени од рак

Предупредување: Само за возрасни. Стари лица и лица со слаба апсорпцијата на витамин Б-12, често треба да го проверуваат статусот на витаминот Б-12 кога го земаат овој производ во високи дози, бидејќи фолната киселина го маскира недостатокот на витамин Б-12. Консултирајте доктор доколку сте бремени или доилка, земате лекови (особено фенобарбитол, фенитоин, примидон и метотрексат) или имате некаква медицинска состојба (особено секоја состојба која вклучува малапсорпција на хранливи материи).

Сеуште немате прегледено производи