NAC 600 mg, 100 капсули

Бренд:

1,445 ден

NAC има силно антиоксидативно дејство, пред се е прекурсор на глутатион кој ги неутрализира слободните радикали и има заштитна улога на респираторниот систем од штетното дејство на слободните радикали.

Количина:

Опис

N-Acetyl Cysteine (NAC) е стабилна форма на не-есенцијалната амино киселина цистеин. Тоа е аминокиселина која содржи сулфур која делува како стабилизатор за формирање на протеинските структури, а исто така е неопходна и за формирање на глутатион. Молибден и селен се основни минерали во трагови кои го олеснуваат производството на неколку важни ензими.

 • Заштита од слободни радикали
 • Со селен и молибден
 • Одржување на клеточното здравје

 

Состав                                      Количина во 1 доза

                                                            1 капсула

на дневни  вредности
Селен (од L-Selenomethionine)                         25 mcg

Молибден (од Sodium Molybdate)                  50 mcg

N-Acetyl Cysteine (NAC)                                    600 mg

45%

15%

 

 

Препорака за употреба: Земете 1 капсула 2 пати дневно.

 

N-Acetyl Cysteine (NAC) е антиоксидант кој се претвора во телото во амино киселина наречена цистеин. Цистеинот помага да се произведе глутатион, антиоксидант кој игра клучна улога во регулирањето на многу клеточни функции пред се го намалува оштетувањето на клетките, опоравувањето од повреди и помага при раст на мускулите. Земањето додатоци на N-Acetyl Cysteine (NAC) може да Ве заштити од широк спектар на здравствени проблеми.

NAC има силно антиоксидативно дејство, пред се е прекурсор на глутатион кој ги неутрализира слободните радикали и има заштитна улога на респираторниот систем од штетното дејство на слободните радикали.

Ацетилцистеинот е експекторант и муколитик, дериват на цистеинот. Тој ги кине дисулфидните врски помеѓу мукополисахаридните влакна и има деполимеризирачко дејство врз ДНК нишките на воспалителната бронхијална слуз, резултирајќи со намалена вискозност на бронхијалниот секрет и негов олеснет транспорт и исфрлање од бронхијалното стебло и трахеата.

Ацетилцистеинот има секретолитичко дејство кое предизвикува разводнување на густиот бронхијален секрет и олеснето поминување низ бронхиите и трахеата, и на тој начин ја зголемува ефикасноста на искашлувањето и го подобрува дишењето.

Профилактичката примена на ацетилцистеинот дејствува заштитно во поглед на зачестеноста и интензитетот на бактериските инфекции кај пациенти со хроничен бронхитис и муковисцидоза.

Кај пациентите со хроничен бронхитис и муковисцидоза, ацетилцистеинот дејствува профилактички, намалувајќи ја зачестеноста и интензитетот на бактериските инфекции.

ПОЛЕЗНОСТИ

 • бронхитис
 • хронично опструктивно белодробно заболување (ХОББ)
 • цироза
 • цистична фиброза
 • висок холестерол
 • ХИВ и СИДА
 • Болест на Лу Гериг (амиотрофична латерална склероза) невродегенеративна болест која ги зафаќа нервните клетки на мозокот и рбетниот мозок

Како моќен антиоксиданс, NAC има големи придобивки за здравјето на луѓето:

 • Подобрување на менталните и физичките перформанси, со цел подобра меморија, сознание и атлетски перформанси.
 • Третман на предозирање со ацетаминофен, заштита на бубрезите и црниот дроб;
 • Ја подобрува функцијата на белите дробови со намалување на воспалението и разводнување на слузта, а со тоа ги ублажува хроничните респираторни заболувања.
 • П​ромовира здравје на мозокот преку зголемено произвоство на глутатион и е особено важен во лекување на болести како што се Алцхајмерова болест и Паркинсонова болест;
 • Подобрување на плодноста кај мажите и жените
 • Ја подобрува имунолошката функција кај многу болести, спречува оксидативно оштетување на срцето и го намалува ризикот од срцеви заболувања.
 • Го стабилизира шеќерот во крвта со намалување на воспалението во масните клетки

 Здравствени придобивки

 1) Хроничен бронхитис

N-Acetyl Cysteine може да помогне при одржување на хроничен бронхитис, според извештајот од 2000 година во Клиничка терапија . Податоците од осум клинички испитувања откриле дека долготрајната употреба на N-Acetyl Cysteine може да помогне во спречувањето на акутни напади на хроничен бронхитис, ја намалува вискозноста на слузта, го намалува отокот на слузницата и помага при други респираторни проблеми проследени со густа и леплива секреција (акутен и хроничен бронхитис).

2) Дијабетес

N-Acetyl Cysteine може да помогне во управувањето со дијабетесот, студија од 2006 година од Journal of Basic and Clinical Physiology and Pharmacology. Вклучувајќи 32 пациенти со дијабетес тип 2 и 15 здрави пациенти, студијата покажа дека тримесечниот третман со N-Acetyl Cysteine помага во регулирањето на нивоата на глутатион кај пациенти со дијабетес. Авторите на студијата сугерираат дека регулирањето на нивоата на глутатион може да помогне во заштитата од дијабетични компликации предизвикани од оштетувања предизвикани од слободните радикали.

3) Синдром на полицистични јајници

N-Acetyl Cysteine може да помогне во лекувањето на синдром на полицистични јајници (PCOS), според студијата од 2007 година во списанието Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica. За еден циклус на менструација, 573 пациенти со PCOS биле третирани со кломифен цитрат (лек кој најчесто се употребувал за индуцирање на овулацијата). Потоа, 470 од овие пациенти зеле комбинација од N-Acetyl Cysteine и кломифен цитрат за уште еден менструален циклус. Резултатите од студијата покажаа дека стапките на овулација значително се подобрија по додавањето на N-Acetyl Cysteine.

4) Цистична фиброза

N-Acetyl Cysteine може да има благотворно влијание врз функцијата на белите дробови кај луѓето со цистична фиброза, според извештајот од 1999 година во Acta Paediatrica. Одредувајќи ги податоците од 23 студии, авторите на извештајот заклучиле дека долготрајната употреба на N-Acetyl Cysteine може да доведе до подобрување во функцијата на белите дробови кај пациенти со цистична фиброза.

5) ХОББ

Кај пациенти со стабилна, умерена до тешка хронична опструктивна белодробна болест (ХОББ), N-Acetyl Cysteine може да помогне во подобрувањето на физичките резултати.

Студијата објавена 2009 во списанието The Chest , 24 пациенти со COPD земале N-Acetyl Cysteine дневно во траење од шест недели. После е направена дво неделна пауза (со цел да се елиминира N-Acetyl Cysteine од телата на учесниците во тераписката група), учесниците во студијата беа префрлени на алтернативна терапија уште шест недели. Резултатите од студијата покажаа дека N-Acetyl Cysteine ​​помогна да се подобрат неколку маркери на респираторното здравје, како што се капацитетот на белите дробови и издржливоста на вежбањето.

Се препорачува:

 • За спортисти кои се занимаваат со спортови со висок интензитет и издржливост
 • За сите оние кои сакаат да ја одржуваат или да градат мускулна маса
 • За сите кои чувствуваат замор во текот на вежбањето
 • Посебни предупредувања и мерки на претпазливост кај пациенти со :
 • Бронхијална астма
 • Активен улкус и историја на улкус

Интолеранција на хистамин – ацетилцистеин влијае врз метаболизмот на хистаминот и може да предизвика симптоми на интолеранција (главоболка, вазомоторен ринит, прурит); затоа треба да се избегнува пролонгирана употреба на лекот. Ако земате N-Acetyl Cysteine, важно е да ги проверите нивоата на хомоцистеин на редовна основа.

N-Acetyl Cysteine ако се зема во големи дози од препорачаните може да предизвика несакани ефекти, вклучувајќи гадење, дијареа и повраќање.

Покрај тоа, N-Acetyl Cysteine може да комуницира со неколку лекови (вклучувајќи одредени лекови за крвен притисок, лекови кои го потиснуваат имунолошкиот систем, лекови за рак и лекови кои ја третираат болката во градите) како на пример АЦЕ инхибитори (капторил, енлаприл, лисиноприл, фосиноприл), имуносупресиви, цисплатин и доксорубицин, нитроглицерин и изосорбид, оксиконазол.

Треба да се внимава на интеракција со други медицински производи и други форми на интеракција со:

 • Антитусици
 • Антибиотици
 • Глицерил Тринитрат (Нитроглицерин)

Сеуште немате прегледено производи